Završeno natjecanje Schola medica 2018.

Autoradmin

Završeno natjecanje Schola medica 2018.

Medicinska škola Varaždin bila je domaćin državnog natjecanja Schola medica 2018. za fizioterapeutske tehničare/ke i zdravstveno-laboratorijske tehničare/ke. Natjecanje je trajalo od 21. do 23. ožujka 2018. godine, a započelo je svečanim otvorenjem u sportskoj dvorani škole kojemu su nazočili zamjenik župana Tomislav Paljak i viši stručni savjetnik za zdravstvo i socijalnu skrb u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Dalibor Sumpor.

Nakon svečane himne koju je otpjevala učenica Stela Pevec nazočnima se obratila ravnateljica mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac i istaknula dugogodišnju tradiciju škole u svim zdravstvenim zanimanjima te ponosno pozvala na 60. rođendan škole u svibnju. Gospodin Paljak nadovezao se činjenicama o velikoj potpori školama diljem Varaždinske županije. Svi govornici složili su se kako je zapravo svih 29 učenika i njihovih mentora postiglo izvanredan uspjeh u svojoj struci samim plasmanom na državno natjecanje te pozvali na poticanje pozitivnog odnosa prema radu i prijateljstvo.

Tijekom natjecanja mentori učenika povukli su se iz škole te uživali u šetnji kulturnom jezgrom Varaždina, a nakon natjecanja i učenicima natjecateljima profesor Fabijan Ipša i profesorica Lana Hutinski pokazali su grad u pravom baroknom svjetlu. Nakon proglašenja rezultata svi su učenici i njihovi mentori zajedno s povjerenstvom i domaćinima nastavili ugodno druženje u Hotelu Turist.

U petak 23. ožujka završilo je državno natjecanje u svečanom i ugodnom ozračju u sportskoj dvorani škole. Svečanost zatvaranja natjecanja započela je izvedbom dramsko-scenske igre „Ena“ dramske družine „Dramatis personae“ II. c razreda koja je pripremljena pod mentorskim vodstvom profesorice Nataše Sajko. Nakon toga skupu su se obratile  predsjednice državnih povjerenstava za natjecanje Nataša Vuković, magistra biokemije, i nastavnica Ksenija Janjušević, prvostupnica fizioterapije te predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih viši savjetnik Dalibor Sumpor. Oni su s predstavnikom lokalne samouprave pročelnikom dr. sc. Miroslavom Huđekom proglasili pobjednike natjecanja u obje kategorije te dodijelili prigodne darove, medalje, priznanja, pohvalnice i zahvalnice.

U smjeru zdravstveno laboratorijski tehničar medalju za drugo mjesto dodijelila je mr. sc. Irena Kocijan, spec. med. biokemije iz medicinsko-biokemijskog laboratorija Opće bolnice Varaždin, dok je treću nagradu uručila voditeljica mikrobiološkog laboratorija ZZJZ Varaždin Iva Košćak, spec. mikrobiologije.

U fizioterapeutskom smjeru medalju za treće mjestu uručio je viši savjetnik Dalibor Sumpor, a medalju za drugo mjesto gospođa Davorka Kralj, glavna fizioterapeutkinja OB Varaždin.

U kategoriji natjecatelja u struci  zdravstveno-laboratorijskih tehničara najbolji su rezultat ostvarili učenici Medicinske škole Rijeka. Prvo je mjesto osvojila učenica Edona Hoxha s osvojenih 47,50 bodova, drugo mjesto pripalo je Dijani Ćemal iz Zdravstvenog učilišta Zagreb s osvojenih 45,60 bodova, a treće Kristijanu Pavletiću s 42,60 bodova. Naša učenica Lucija Horvatić (mentorica Dragana Hac) s osvojenih 42,50 bodova zauzela je visoko četvrto mjesto među pozvanih 12 natjecatelja, dok je Gabrijel Vukojević zauzeo šesto mjesto (mentorica Dragana Hac).

U kategoriji natjecatelja u struci fizioterapeutski tehničar mjesto državne prvakinje izborila je Ana Božak iz Srednje škole Čakovec s osvojenih 80 bodova. Drugo mjesto pripalo je Mateu Kraljeviću iz Medicinske škole Split s osvojenih 78 bodova, a treća je Ivana Brajković iz Zdravstvenog učilišta Zagreb s osvojenih 75,10 bodova. Učenik naše škole Luka Barila (mentor Vjekoslav Pokos) svrstao se na peto mjesto s osvojenih 65 bodova, a sveukupno natjecalo se sedamnaest natjecatelja.

Na kraju svečanosti zatvaranja natjecanja svim natjecateljima, mentorima, predstavnicima državnih povjerenstava te organizacijskoga odbora obratila se i ravnateljica Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac koja je istaknula da cilj natjecanja nije samo iskazivanje znanja i vještina u području struke, već i izgradnja prijateljskih odnosa i širenje humanističkih vrijednosti što je i temelj zdravstvene struke.

Predsjednice državnog povjerenstva
Nataša Vuković za smjer zdravstveno-laboratorijski tehničar/ka
Ksenija Janjušević za smjer fizioterapeutski tehničar/ka

O autoru

admin administrator