Alge – upotreba u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji – razmjena učenika u sklopu projekta E-medica

AutorBojan Bembić

Alge – upotreba u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji – razmjena učenika u sklopu projekta E-medica

U utorak, 16. siječnja 2018. u Medicinskoj školi Varaždin realizirana je druga razmjena učenika u projektu E-medica s temom Alge – upotreba u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji.

Naš istraživački tim (Tea Vujnovac, Martin Petrić i Matea Hranić, uz mentoricu profesoricu Natašu Vuković) dočekao je naše prijatelje iz Škole za medicinske sestre Mlinarska i Medicinske škole Ante Kuzmanić iz Zadra.
Nakon pozdravne riječi ravnateljice Mirjane Grabar-Kruljac učenike i mentore proveli smo po školi i upoznali ih ukratko s organizacijom, smjerovima koje upisujemo te kabinetima i laboratorijima gdje se održava praktični dio nastave.

Nakon tog uvodnog dijela učenici i mentorice prisustvovali su praktičnoj nastavi iz Farmaceutske tehnologije s kozmetologijom gdje je magistra farmacije Marija Novak s učenicima 3. d razreda (farmaceutski tehničari) demonstrirala izradu grožđane masti za zaštitu usana i antiseptičkoga gela za ruke.

Prisustvovali smo i vrlo zanimljivom satu 2. d razreda( fizioterapeutski tehničari) iz predmeta Masaža na kojem su učenici demonstrirali svoje vještine masiranja podlaktice i šake ruke, dok su u drugom dijelu nastavnog sata naši gosti i njihovi mentori isprobali prezentirane tehnike masaže na učenicima 2. d razreda. Sve je to pratila nastavnicaKsenija Janjušević, bacc. physioth.

Tijekom ovih aktivnosti dogovorili smo sve detalje oko prezentiranja našeg zajedničkog projekta koji ćemo predstaviti na 11. smotri u Tuheljskim Toplicama od 8. do 11. veljače 2018.

Na projektu uz nas sudjeluje i škola iz Sremske Mitrovice, ali iz objektivnih razloga učenice i mentorica nisu uspjele doći u Varaždin. Zadatke koji su bili zadani na početku projekta uspješno smo svi zajedno odradili. Svaka škola obradila je određeno područje o algama. Škola za medicinske sestre Mlinarska, koja je ujedno i voditelj projekta (mentorica Đurđica Stanešić), bavila se algama u kulinarstvu, Medicinska škola „Ante Kuzmanića“ Zadar (mentorica Verica Elveđi) proučavala je djelovanje algi u kozmetologiiji, dok se Medicinska škola „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice (mentorica Jelena Janjić) bavila medicinskim istraživanjima i učincima algi na zdravlje čovjeka. Medicinska škola Varaždin (mentorica Nataša Vuković) bavila se algama kao dodatcima prehrani i njihovim farmakološkim djelovanjem u detoksikaciji organizma.

Nakon svih aktivnosti, završnih dogovora i priprema za 11. smotru „Dani E-medica 2018.“ otišli smo na zajednički ručak te nakon ugodnog druženja  krenuli u kratki obilazak našeg baroknoga grada. Nakon razgleda pozdravili smo naše drage prijatelje nestrpljivo iščekujući ponovni susret na smotri u Tuheljskim Toplicama.

Tea Vujnovac, Martin Petrić i Matea Hranić s mentoricom Natašom Vuković

 

O autoru

Bojan Bembić administrator