Nekategorizirano

Stručni posjet 2.D razreda Varaždinskim Toplicama

U srijedu 25. listopada 2017. učenici 2. d razreda posjetili su muzej te arheološko nalazište  Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama pod vodstvom nastavnice Ksenije Janjušević te u pratnji naše razrednice Martine Hranj.

Prvo smo razgledali nalazište koje je rasprostranjeno na 6000 m2. Saznali smo za izvor termalne vode obogaćene sumporom koja neprestano izvire temperaturom od 58 stupnjeva celzijevih. Poražavajuća je činjenica da se samo 30% vode koja izvire koristi u medicinske svrhe u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, a ogromih 70% na žalost propada. Kako su još Rimljani znali cijeniti ovo prirodno nalazište, oko izvora su sagradili bazen te forum s trijemom i kapitolij. Sačuvani su ostaci hramova Jupitera, Junone i Minerve te ostaci kupališnih objekata: saune, bazena te mjesta za odmor. Sličan primjer kupališta nađen je još samo u Engleskoj u rimskom naselju Aquae Sulis (Bath). Zapanjujuće je koliko su Rimljani poznavali i primjenjivali prirodna svojstva izvora i biljaka u svrhu rehabilitacije. Nakon razgledavanja nalazišta otišli smo do muzeja gdje smo vidjeli originalni kip božice Minerve koji je najvredniji arheološki nalaz na području kontinentalne Hrvatske. Za kipovima Jupitera i Junone još se traga. Također, važnu ulogu u povijesti nalazišta ima ploča rimskog cara Konstantina Velikog iz 4. stoljeća u čijem se tekstu potvrđuje ime naselja.

Bilo je to predivno iskustvo te smo puno toga naučili iz zanimljivog vodstva kustosice muzeja Spomenke Vlahović, kojoj i ovim putem još jednom zahvaljujemo.

Borna Posavec, 2.d