terenska nastava

Pitali smo gradonačelnika Čehoka…

Učenici 1.A razreda Medicinske škole Varaždin prilikom posjeta Uredu gradonačelnika dana 9. 11. 2017. godine postavljali su mu pitanja o suvremenim problemima Hrvatske i grada Varaždina. Pročitajte kratki intervju!

UČENICA: Što mislite o slučaju Agrokor?
GRADONAČELNIK: Agrokor je tvrtka koja je rasla najviše uz pomoć hrvatske države. U zemljama EU najviše novca ulaže se u poljoprivredu. Ako imate više od 200 hektara zemlje ne možete dobiti poticaj. Takva stvar se trebala napraviti u Hrvatskoj. Međutim to nije napravljeno i onda je Agrokor, s obzirom da je imao najviše zemlje, dobivao silne poticaje. I tako je ta tvrtka rasla, još uz pomoć kredita, no u jednom trenutku se otela kontroli. I s obzirom da imate jako puno malih proizvođača koji rade s Agrokorom, država je morala intervenirati, recimo naša Vindija je bila jako izložena. Ako se pitate zašto je Agrokor postao prevelik, upravo zato što ga je država napravila takvim, tako da vam je to začarani krug.

UČENICI: Zašto niste izgradili novi autobusni kolodvor?
GRADONAČELNIK:
Grad ne upravlja autobusnim kolodvorom. To je u ovom slučaju tvrtka Presečki. Mi možemo kao grad pomoći u izgradnji, ali mi ne upravljamo autobusnim kolodvorom. Ide se u obnovu postojećeg kolodvora, naš će kolodvor biti puno ljepši dogodine nego što je sada.

UČENICI: Biste li radili ovaj posao bez financijske naknade?
GRADONAČELNIK:
Ne, zato što je to posao koji je profesija. Svaki posao koji pošteno radite, za njega morate biti pravedno plaćeni. Dakle nije dobro raditi posao bez naknade, jer to znači da imate ili neke druge poslove ili da ste prisiljeni raditi nešto drugo. Svaki posao koji radite mora biti plaćen, od portira, čistača pa do predsjednika države

UČENICI: Kako usklađujete privatni život s poslovnim?
GRADONAČELNIK:
Teško, vrlo teško. Ja sam bio zastupnik 12 godina i mogu vam reći da je to lagodan posao, sjedite u fotelji, radite koliko hoćete, kad hoćete, međutim ovo je posao koji zahtjeva cjelodnevni rad. Moji zastupnici i ja radimo cijeli dan, ujutro od 7 pa navečer do 7. Svaki dan je neki događaj, pogotovo u Varaždinu.

UČENICI: Jučer je izašao promotivni film za Hrvatsku (Croatia full of life), na kojem nema Varaždina ni sjeverne Hrvatske. Koji je Vaš komentar?
GRADONAČELNIK: Pa to vam je nastavak loše turističke politike. To je nekakvo turističko viđenje Hrvatske u kojoj se sve usmjerava na “Plavu Hrvatsku”. Ima nešto malo Slavonije i Zagreba u tom filmu, međutim ono po čemu bi Hrvatska mogla biti drukčija toga nema. Mi stalno to govorimo turističkom uredu, međutim oni stalno promoviraju samo Jadran. Imali  smo mi novine New York Times koji su bili tu i rekli da je Varaždin daleko najpodcjenjeniji turistički grad u Hrvatskoj. Da bilo koja druga država ima Varaždin ona bi od njega napravila čudo.