Nekategorizirano

Predavanje “Kako pri susretu sa slijepom osobom”

Petak 5. svibnja 2017. za nas učenike prvog razreda zaista je bio poseban dan jer smo prisustvovali predavanju pod nazivom Kako pri susretu sa slijepom osobom.

Slijepe su osobe naši susjedi, slučajni prolaznici, netko koga ćemo zamijetiti s bijelim štapom ili psom vodičem… Iako ih možda nismo još primijetili, oni su tu i žive svoju svakodnevicu baš poput nas. Kako bi taj prvi susret bio što ugodniji i kako bismo olakšali tu početnu komunikaciju, znatiželjni smo otišli na ovo predavanje.

Upoznali smo slijepu gospođu koja je uz pomoć svojega najboljeg prijatelja, vjernog psa vodiča Maksa, došla u našu školu i pokušala nam predočiti kako ona živi. Maks je cijelo vrijeme pazio na nju i bio joj tiha podrška pa smo shvatili koliko je on zapravo pametan i brižan, baš poput čovjeka.

Dobili smo priliku kretati se dvoranom uz pomoć psa. Staviti svoj život u nečije ruke prilično je teško i čudno, ali gospođa nas je ohrabrila ističući da joj njezina ostala osjetila pomažu da se orijentira u prostoru. Naravno, tu je i Maks bez kojeg bi to bilo otežano.

Na predavanju smo shvatili da je teško živjeti sa slijepoćom ili bilo kojim drugim invaliditetom, ali je ipak divno kad ti u tome netko može pomoći. Naše su predrasude  nestale i sigurni smo da ćemo u budućnosti bez zadrške, hrabro i otvorena srca pristupiti svim osobama s invaliditetom.

Anja Kapeš, Dominik Šprem i Klara Mlinarić,  1. b razred